NIEUW

Hieronder vindt u de pagina's die ik de laatste tijd heb toegevoegd of gewijzigd.

* Prof. dr. Han M. M. Fortmann, Als ziende de Onzienlijke I. Een cultuurpsychologische studie over de religieuze waarneming en de zogenaamde religieuze projectie, Hilversum, 1974, 661 pag. De titel van het boek verwijst naar Hebreeën 11:27, waar van Mozes wordt gezegd dat hij standvastig bleek als ziende de Onzienlijke. God is onzichtbaar, wat "zag" Mozes dan en hoe "zag" hij de Onzienlijke? Daarmee zijn we bij het thema uit de ondertitel van dit boek: religieuze waarneming. En Prof. dr. Han M. M. Fortmann, Als ziende de Onzienlijke II. Een cultuurpsychologische studie over de religieuze waarneming en de zogenaamde religieuze projectie, Hilversum, 1974, 655 pag. In dit tweede deel gaat het met name om de thema's geloof en ervaring en geloof en geestelijke gezondheid.

* Dr. R. Kranenborg, Reïncarnatie en christelijk geloof, Kampen, 1989, 168. pag.- Vroeger beschouwden wij hier in het westen reïncarnatie als een element van het hindoeïstische en boeddhistische geloof, en dus ver van ons bed. Tegenwoordig raken ook steeds meer mensen binnen de westerse cultuurkring geïnteresseerd in reïncarnatie (vaak gaat het hier wel om een westerse, optimistische variant van reïncarnatie). Volgens sommigen kun je christelijk geloof en geloof in reïncarnatie heel goed combineren. Reender Kranenborg schreef hierover een informatief boek. Met reïncarnatie als zodanig kan hij weinig beginnen, maar geestelijke groei ook ná onze dood acht hij wel een mooie mogelijkheid.

* Manfred Josuttis, Gesetzlichkeit in der Predigt der Gegenwart, München, 1966, 120 pag. De titel van het boekje dekt de lading. Het gaat over Gesetzlichkeit (wetticisme) in de prediking. Volgens Josuttis zijn heel veel preken erg wettisch. Josuttis baseert zich op een analyse van in totaal 907 (!) preken, meditaties enz., geschreven en vaak ook daadwerkelijk uitgesproken in de Protestantse Kerk van het Rheinland in de periode 1955-1965. Dat is al een poos geleden - ik schrijf dit artikel in 2024. Maar ik denk dat Josuttis ongeveer de zelfde bezwaren zou hebben tegen veel preken die nu zondag aan zondag worden gehouden in de Protestantse Kerk in Nederland, en andere Nederlandse kerken.

* Mijn artikel over drie boeken van prof. Arie van den BeukelDe dingen hebben hun geheim. Gedachten over natuurkunde, mensen en God (1990); Met andere ogen. Over wetenschap en het zoeken naar zin (1994); en Geen beter leven dan een goed leven. Over de kwaliteit van het bestaan (1998) heb ik helemaal herzien en sterk uitgebreid. Van den Beukel is natuurkundige èn christen. Hij maakt zich ongerust over de totalitaire uitstraling van de wetenschap (zoals natuurkunde, biologie, economie) in onze samenleving. Hij laat ook zien hoe je tegelijk natuurkundige en gelovige kunt zijn.

* Dr. Herman Ridderbos, Paulus. Ontwerp van zijn theologie, Kampen, 1966 (1e druk) / 1971 (2e druk), 625 blz. tekst. - Een magistrale studie van onze Kamper hoogleraar Nieuwe Testament prof. Ridderbos over het gedachtengoed van de brieven van de apostel Paulus. Al meer dan 50 jaar oud en toch nog erg de moeite waard!

* C.H. Dodd, The interpretation of the Fourth Gospel, Cambridge, 1970, 478 pag : Charles Harold Dodd (1884–1973), afkomstig uit Wales, was onder meer hoogleraar in Cambridge. Hij was geweldig geleerd en hij kon ook geweldig helder schrijven (een gelukkige maar zeldzame combinatie). Dit artikel gaat over zijn belangrijke boek over de uitleg van het Johannes-Evangelie. Het is geen commentaar van hoofdstuk naar hoofdstuk en van vers naar vers. Dodd biedt een allesomvattende benadering van Johannes, waarbij bepaalde sleutelbegrippen zoals woord, licht en leven een belangrijke rol spelen.

* C. J. Labuschagne, Vertellen met getallen. Functie en symboliek van getallen in de bijbelse oudheid, Zoetermeer, 1992, 135 pag. Labuschagne ontdekt in de Bijbel (met name in het Hebreeuwse Oude Testament) allerlei getalsstructuren; hij noemt de Bijbelse geschriften zelfs getalscomposities. Een interessante theorie die zeker veel waarheid bevat maar die bij mij ook veel vragen oproept.

* Dr. Herman Ridderbos, De komst van het Koninkrijk, Jezus' prediking volgens de synoptische evangelieën, Kampen, 1972, 2e druk, 459 pag. Toen dit boek in 1950 verscheen, betekende het een theologische omwenteling in de Gereformeerde Kerken in Nederland: van allerlei heilsordelijke vragen naar het wereld- en geschiedenis-omvattende perspectief van de komst van Gods Koninkrijk. Prof. Ridderbos was onze leermeester Nieuwe Testament.

TERUG NAAR OPENINGSPAGINA