WINDOWS 10



In augustus (2015) had ik vacantie. Een mooie gelegenheid om Windows 10 te installeren en te proberen. In mijn geval ging het om een upgrade vanuit Windows 7. Hieronder mijn ervaringen van de eerste maand.

De installatie kostte meer tijd dan het uurtje dat ons was voorgespiegeld; toch wel een uur of twee. Daarna deed de computer het naar behoren. Alleen was ik een heleboel drivers kwijt: van het moederbord en van mijn printer. Gelukkig kon ik alles weer aan de praat krijgen, omdat ik veel installatie-bestanden zorgvuldig bewaar op een externe schijf.

Bij een upgrade neemt Windows 10 de geïnstalleerde programma's over. Maar dat gebeurt nogal selectief: sommige programma's moet je handmatig opnieuw installeren. Windows 10 neemt ook in principe het bestaande register over; dus met alle flarden van misschien al lang weer verwijderde programma's. Dat kan een argument zijn voor een clean install.

Windows 10 wil een combinatie zijn van Windows 7 en Windows 8. Zo vertoont na installatie het startscherm zowel de aloude startknop (Windows 7) als de tegels van allerlei apps (Windows 8). Maar het moet me van het hart dat Windows 10 meer een optelsom is dan een geslaagde integratie. Ik noem een paar voorbeelden.
  1. In Windows 7 kon je programma's kwijt: een browser, een office-pakket, enz. Windows 8 werd gedomineerd door apps, met name bedoeld voor tablets; Windows 8 had daarom een dubbel start-menu: één voor programma's en één voor apps. Windows 10 noemt de aloude programma's bureaublad-apps en de echte apps: apps. Ze staan zusterlijk door elkaar in het startmenu. Maar het zijn en blijven technisch twee totaal verschillende sporen. Bovendien heten de aloude programma's in het aloude Configuratiescherm nog altijd: Programma's. Dat is inconsequent en verwarrend. 
  2. Dat Configuratiescherm brengt me op een volgend manco. Je moet de instellingen van Windows telkens op twee plaatsen zoeken. Zo staan een groot aantal instellingen bij elkaar in het aloude Configuratiescherm uit Windows 7, maar daarnaast heb je het nieuwe Instellingenmenu van Windows 10. Sommige instellingen kun je langs beide wegen bereiken, andere slechts via hetzij het Configuratiescherm, hetzij Instellingen. Ander voorbeeld: als je op het netwerk-ikoontje in het systeemvak linksklikt, kom je bij de Windows 10-netwerkinstellingen - als je erop rechtsklikt, kom je bij het Netwerkcentrum van Windows 7.
  3. Voorafgaande aan Windows 7 is er een hoop juridisch gedoe geweest over de vrije browserkeuze. Microsoft mocht haar gebruikers niet standaard Internet Explorer door de strot duwen (maar achter de schermen was Internet Explorer wel aanwezig). Windows 10 is voorzien van de nieuwe snelle browser Microsoft Edge, die stevig vastgeklonken zit in het besturingssysteem - maar de aloude Internet Explorer sjokt ook nog altijd mee (je kunt Internet Explorer wel verwijderen via Windows onderdelen, maar dan raak je - vrees ik - ook je greep op je html-instellingen kwijt). Zo krijgen we dus nu standaard twee browsers! Natuurlijk blijft het mogelijk daarnaast nog Chrome of Firefox te installeren.
  4. Merkwaardig vind ik dat ook de vormgeving op twee gedachten is blijven hinken. Alles wat uit Windows 8 afkomstig is of nieuw in Windows 10, heeft een eigen stijl, gekenmerkt door o.a. strakke dunne letters. Maar elementen uit Windows 7 hebben hun eigen stijl behouden, waarbij de letters (op mijn scherm) wat dikker en pasteuzer zijn geworden. Als je bijvoorbeeld Logboeken opent, heeft de titelbalk de stijl van Windows 8 > 10, maar de menubalk en alles eronder de stijl van Windows 7. Dat staat slordig.
  5. Voor de fijnproevers: sommigen dingen op een computer krijg je niet voor elkaar met de grafische interface (zeg maar: met muis of touchscreen), daar heb je een opdrachtregel voor nodig. Om Windows 10 aan te sturen zijn er naast elkaar twee opdrachtregelprogramma's: de aloude Opdrachtprompt en de nieuwere Powershell. Je kunt ze niet door elkaar gebruiken: ze hebben elk hun eigen toepassingen en gebruiksaanwijzing (syntaxis). Dat maakt computeren er niet simpeler op.
Een aantal losse opmerkingen, positief en negatief.
Het verhaal hierboven bevat mijn eerste ervaringen met Windows 10. Inmiddels gebruik ik het enkele maanden. Mijn conclusies zijn nu:
a) Windows 10 draait soepel en stabiel. In drie maanden geen grote problemen gehad.
b) De hierbovem genoemde dubbele vormgeving (Configuratiescherm naast Instellingen, enz.) blijft inconsequent, maar bijna alles went.

Tenslotte: Op een stokoude computer heb ik het besturingssysteem Lubuntu (een Linux-variant) draaien: alles wat je nodig hebt, met maar een kwart van de systeembelasting van Windows 10. Het leven kan zo simpel zijn.

naar diversen

NAAR INDEX