FRED STERK & SJOERD SWAEN: Samen Sterker. Vriendschap en veerkracht in relaties. Utrecht / Antwerpen, 2003, 140 blz.


Zoals titel en ondertitel al weergeven: dit boek gaat over relaties. Relaties in de ruime zin van het woord: alle soorten huwelijks- en partner-relaties. Het is een zelfhulp-boek, bedoeld om relaties een positieve inhoud te geven. De behoefte aan zo'n boek wordt groter als er problemen in de relatie ontstaan: van sleur tot conflicten. Het boek is dan ook voor een groot deel gewijd aan het begrijpen en oplossen van zulke problemen.

Sommige populaire relatie-boeken leggen de nadruk op het verschil tussen man en vrouw. Ze verklaren de problemen in man-vrouw-relaties uit de verschillende manieren van beleven en communiceren van mannen en vrouwen. Daardoor willen ze een beter begrip scheppen tussen mannen en vrouwen, en zo de onderlinge communicatie en relatie verbeteren. Hoe dat ook zij - dit boek kiest niet voor die benadering. Ook in de voorbeelden hangt het geschetste probleem nergens samen met een typisch mannelijke houding of een typisch vrouwelijke reactie.

Problemen in relaties hangen vaak samen met bepaalde patronen ("schema's") in onszelf. Negatieve schema's zoals verlatings-angst en bindings-angst hebben een negatieve uitwerking op onze relatie. Mensen met tegengestelde schema's (bijvoorbeeld ordelijk <> spontaan) trekken elkaar in eerste instantie aan, maar lopen het risico zich vervolgens steeds meer aan elkaar te gaan ergeren; daarbij wordt de tegenstelling steeds groter. Beide partners proberen de ander te veranderen, wat meestal een averechtse reactie oproept. Zo ontstaat een stereotyp patroon van actie en reactie ("tenniswedstrijd", pagina 59), dat eindeloos herhaald kan worden. Inmiddels nemen de onvrede over de ander en over de relatie toe. Beide partners gaan zich steeds machtelozer voelen: de ander laat zich niet veranderen en de relatie laat zich niet verbeteren. De relatie lijkt onafwendbaar tot mislukken gedoemd.

In de benadering van STERK en SWAEN herken ik de zogenaamde systeem-theorie. Er zijn drie componenten in het spel: (1) je partner; (2) jijzelf en (3) de relatie tussen jullie beiden. Deze drie componenten vormen samen een systeem (een samenhangend geheel met onderlinge wisselwerking). De systeem-theorie stelt dat verandering van één component het hele systeem verandert. Jullie relatie (3) zal niet veranderen (verbeteren) zolang jullie zelf geen van beiden veranderen. Je partner (1) proberen te veranderen is uitzichtsloos, want geen mens wil graag veranderd wórden. Hem of haar onder druk zetten om te veranderen leidt hoogstens tot een oppervlakkige en tijdelijke verandering. De oplossing is daarom simpel: verander jezelf (2). Niet omdat jij zelf de oorzaak zou zijn van jullie relatieprobleem. Maar omdat jij zelf de enige van de drie componenten bent die je rechtstreeks kúnt veranderen. Dat zal dan (volgens de systeem-theorie) vast en zeker leiden tot een verandering van je partner (1) en daarmee van jullie relatie (3).

Niet je partner (1) proberen te veranderen betekent: houd op met zeuren, verwijten maken, overtuigen, smeken, je partner onder druk zetten of chanteren of kleineren; met zulk gedrag bereik je enkel maar dat je partner de hakken des te steviger in het zand zet. Het betekent ook: je gedachten losmaken uit de vicieuze cirkel van: als hij of zij nu maar eens ...

Je zelf (2) veranderen betekent niet je eigen identiteit opgeven of opeens een totaal ander mens worden. Het betekent jezelf zijn op een positieve manier. Dat kun je laten blijken in kleine positieve gedragingen. Probeer het eens ánders. Een aanpak die al honderdmaal geen resultaat heeft gehad, werkt blijkbaar niet. Het heeft dus geen zin het opnieuw zó te proberen. Probeer het eens helemaal anders (het boek geeft verschillende voorbeelden). Ik moest hierbij denken aan het evangeliewoord: "werp het net uit aan de andere kant en je zult vinden" (Johannes 21: 6). Een verrassende actie kan een verrassende reactie uitlokken. Zeker in een slechte relatie is dat altijd de moeite van het proberen waard! Streven naar een ideale relatie met een volmaakte partner loopt altijd uit op teleurstelling. De ander nemen zoals hij / zij is is de grondslag voor een betere relatie.

Dit boek is constructief en hoopgevend doordat het de volgende principes consequent volhoudt:
a) Het inzicht dat het niet helpt om de ander de schuld te geven van het probleem, de oplossing te verwachten van de ander of te proberen de ander te veranderen.
b) Het geloof dat jij zelf positief kunt veranderen (al is het maar in kleine stapjes) en daardoor de sleutel tot verbetering van je relatie in handen hebt.
c) Het vertrouwen dat een ander en positiever gedrag van jouzelf vast en zeker ook zal leiden tot een verandering van je partner en een verbetering van jullie relatie.

Constructief en hoopgevend zelfs in het geval van ontrouw van één van de partners. Voor het gevoel van de andere partner betekent dat meestal onafwendbaar het einde van de relatie. Dat kan, maar het hoeft niet, volgens STERK en SWAEN. Zij bevelen ontrouw niet aan, integendeel: ontrouw is meestal een vlucht, een schijnoplossing, zelfbedrog. Ontrouw komt vaak voort uit pure onmacht. Maar ontrouw hoeft niet het einde van de oorspronkelijke relatie te betekenen. Samen kun je ontrouw overleven en jullie relatie kan er sterker door worden. MARTIN SELIGMAN beschrijft het proces van vergeving in vijf stappen, getypeerd met het engelse woord REACH: recall (je je pijn herinneren), empathy (je inleven in de ander), altruism (onbaatzuchtig vergeven), commitment (je vergeving vastleggen) en hold (vasthouden aan je vergeving).

Een sterk oplossings-gericht boek, hoopgevend voor zoveel goedwillende partners die zijn vastgelopen in stereotype patronen van actie en reactie. Het lijkt soms bijna of dankzij deze benadering iedere relatie levensvatbaar is. Dat is natuurlijk niet zo. Twee kanttekeningen:
1. De ander de schuld geven of zelf de schuld op je nemen helpt niet om de relatie te verbeteren, daar hebben STERK en SWAEN gelijk in. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk reële schuld kan zijn, en niet enkel ingeval van ontrouw. Mensen kunnen elkaar beschadigen en misbruiken, juist in een relatie.
2. We kunnen meer dan we zelf vaak denken. Een geestelijk gezond mens kan veranderen. Maar het lijkt mij te optimistisch om te beweren dat iedere partner zó kan veranderen dat daarmee de relatie zal verbeteren. Psychische problemen of een verslaving kunnen ons daarin geweldig belemmeren.

Al met al een waardevol boek voor iedereen die zelf een relatie heeft of anderen in hun relatie begeleidt.

terug naar boeken

TERUG NAAR INDEX