SABINE VAN DER HEIJDEN: RE:VISIE, Het geheim van succesvol missionair jeugdwerk vanuit de kerk, Kok / Kampen 2003, 266 pagina's.


SABINE VAN DER HEIJDEN (geboren 1959) werkte van 1988 tot 2003 bij Youth for Christ. Sindsdien is ze coördinator aan de christelijke jongerenwerkers-opleiding van De Wittenberg en geeft ze les aan de Evangelische Theologische Hogeschool. Haar ervaring opgedaan bij Youth for Christ vindt haar neerslag in RE:VISIE.

RE:VISIE is een inspirerend boek. Het laat zich moeilijk samenvatten. Aan de hand van de inhoudsopgave geef ik de hoofdlijn aan, maar daarmee mist u de aanstekelijke praktijk-verhalen.

DEEL 1 gaat over het doel van succesvol jeugdwerk: de kerk groeit. Dat is een uitdagende doelstelling in een tijd waarin iedereen ervan uitgaat: de kerken lopen leeg. VAN DER HEIJDEN wil de kerken stimuleren tot missionair jongerenwerk. Niet je erbij neerleggen dat steeds meer jongeren de kerk verlaten. Ook niet enkel de kerkelijke jongeren proberen vast te houden. Maar als kerken wervend in de wereld van de jongeren staan. Niet om de kerk, maar om de jongeren: omdat zij God nodig hebben voor hun leven nu en voor het eeuwige leven. VAN DER HEIJDEN formuleert haar visie in termen van een vernieuwde charismatische evangelicale theologie: een theologie waarin zowel het werk van de Heilige Geest als de persoonlijke geloofsbeleving tot hun recht komen (39). Wie zelf een andere spiritualiteit heeft, zal niet heel dit boek kunnen meemaken, maar er toch veel aan kunnen hebben.

In DEEL 2 beschrijft VAN DER HEIJDEN 3 sleutels voor succesvol jeugdwerk: 1) Liefde voor jongeren. 2) Goede jeugdleiders. 3) Eigentijdse programma's (met name de door Youth for Christ aangeboden programma's Rock Solid, Solid Friends en Youth Alpha). Als voorwaarde voor goede programma's noemt ze 7 principes: 1. de combinatie van faith and fun; 2. aandacht voor relaties (bij voorkeur elke week bij elkaar komen); 3. beginnen bij de leefwereld van de jongeren en daarbij aansluiten met het christelijk geloof; 4. jongeren helpen hun eigen mening te vormen; 5. duidelijkheid over en relevantie van het christelijk geloof; 6. kwaliteit; en 7. vertrouwen op Gods kracht.

In DEEL 3 vat VAN DER HEIJDEN 4 totaal-concepten voor gemeente-opbouw samen: van Doug Fields; Christian Schwarz; Jan Hendriks; en Malan Nel. Als voorbeeld noem ik Christian Schwarz, die onderzoek deed naar de ontwikkeling van het ledental van meer dan 1000 gemeenten in 32 landen. Zo vond Schwarz acht principes voor gemeentegroei: 1. toerustend leiderschap; 2. hartstochtelijk geloofsleven; 3. liefdevolle relaties; 4. gaven-gerichte taakvervulling; 5. behoefte-gerichte evangelisatie; 6. groeizame gemeentekringen; 7. inspirerende samenkomsten; en 8. doelmatige structuren. Het gaat daarbij vooral om de bijvoeglijke naamwoorden (toerustend, enz.). Een gemeente is zo sterk als haar zwakste schakel. Je moet werken aan je zwakste schakel. VAN DER HEIJDEN past deze 4 totaal-concepten toe op het kerkelijke jeugdwerk.

terug naar boeken

TERUG NAAR INDEX